Aktualnie trwają zbiory większości odmian jabłek z uwagi na wcześniejszą dojrzałość (przyspieszony sezon 2024) i warto byłoby zabezpieczyć dodatkowo owoce, zwłaszcza po ostatnich deszczach przed chorobami przechowalniczymi naturalnym fungicydem:
JABŁOŃ
Vaxiplant SL / Plantivax / Laminone / Nutivax w dawce 1,0 l / ha – do 1-ego dnia przed zbiorem (0 karencji / 0 pozostałości substancji aktywnej)*
UWAGI:
*możliwość łączenia z: biostymulatorem COLORADO, chlorkiem wapnia; idealne rozwiązanie dla systemów produkcji “zero pozostałości” i ekologiczny; bardzo dobre działanie porównywalne z rozwiązaniami konwencjonalnymi.
W większości sadów występuje problem z odpowiednim wybarwianiem się jabłek szczególnie w przypadku odmian: ‘SAMPION’ i sporty, ‘JONAGOLD’ i sporty czy ‘LIGOL’ i sporty. I dlatego mamy ostatni moment na aplikację preparatu stymulującego lepsze wykolorowianie się skórki owoców:
COLORADO w dawce 5,0 l / ha – na ok. 10-12 dni przed zbiorem (0 karencji / 0 pozostałości substancji aktywnej)*
UWAGI:
możliwość łączenia z: biofungicydem Vaxiplant SL / Plantivax / Laminone / Nutivax, chlorkiem wapnia; w mieszaninie jako ostatni komponent.
Do przechowalni mogą trafić jabłka z małymi pęknięciami przy szypule albo po słodzeniu mogą dopiero wystąpić już w skrzyniopaletach takie peknięcia i dlatego zalecamy dodatkowe zabezpieczenie przed rozwojem patogenów chorób przechowalniczych poprzez specjalny zabieg fumigacji (zamgławianie) fungicydem:
JABŁOŃ
DeccoPyr-Pot w dawce 2,0 kg / 100 ton owoców wstawionych do komór (bez dodatkowego urządzenia do zamgławiania)*
UWAGI:
*możliwość dodatkowego zastosowania 1-MCP (min. 24 h przed aplikacją); bardzo dobre działanie interwencyjnie i zapobiegawcze, zwłaszcza w niższych temperaturach na: gorzką zgniliznę, mokrą zgniliznę, szarą pleśń jabłek i gruszek a także ograniczanie w znaczącym stopniu późnego parcha przechowalniczego czy antraknozy (co raz częściej pojawiającą się); znakomicie zabezpiecza wszelkie uszkodzenia owoców spowodowane podczas zbioru (obicia, wgniecenia, uszkodzenia i pęknięcia skórki, zagłebienie szypułowe po wyrwanej szypule itd.); dodatkowa dezynfekcja skrzynio palet, ścian przechowalni, urządzeń chłodniczych; po 6 m-cach przechowywania – tylko 30% najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla pirymetanilu; nie pozostawia osadu na owocach a także nie wpływa na pogorszenie smaku (gorzknienie) i spadek jędrności owoców w trakcie przechowywania.
WAŻNE: Aplikacji produktu w gospodarstwie dokonuje tylko specjalnie przeszkolony zespół, po obowiązkowym zarejestrowaniu się na stronie: www. uplcropservice.pl
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.