Zalecenia sadownicze UPL z dnia: 02.10.2024 r.

To już “finish” zbiorów ostatnich odmian zimowych jabłek tj. ‘JONAGOLD’ i sportów czy ‘IDARED’ i stosownym byłoby zabezpieczyć dodatkowo owoce, szczególnie po ostatnich opadach pod kątem chorób przechowalniczych, poniższymi rozwiązaniami:

Tuż przed zbiorem (1 dzień przed): Vaxiplant SL / Plantivax w dawce 1,0 l / ha*

UWAGI:

*możliwość łączenia z: chlorkiem wapnia; 0 katencji i 0 pozostałości s.a.; idealne rozwiązanie dla systemów produkcji “zero pozostałości” i ekologiczny; bardzo dobre działanie porównywalne z rozwiązaniami konwencjonalnymi

Po wstawieniu owoców do komór: DeccoPyr-Pot w dawce 2,0 kg / 100 ton owoców (bez dodatkowego urządzenia do zamgławiania)*

UWAGI:

*możliwość dodatkowego zastosowania 1-MCP (min. 24 h przed aplikacją); bardzo dobre działanie  interwencyjnie i zapobiegawcze, zwłaszcza w niższych temperaturach na: gorzką zgniliznę, mokrą zgniliznę, szarą pleśń jabłek i gruszek a także ograniczanie w znaczącym stopniu późnego parcha przechowalniczego czy antraknozy (co raz częściej pojawiającą się); znakomicie zabezpiecza wszelkie uszkodzenia owoców spowodowane podczas zbioru (obicia, wgniecenia, uszkodzenia i pęknięcia skórki, zagłębienie szypułowe po wyrwanej szypule itd.); dodatkowa dezynfekcja skrzynio palet, ścian przechowalni, urządzeń chłodniczych; po 6 m-cach przechowywania – tylko 30% najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla pirymetanilu; nie pozostawia osadu na owocach a także nie wpływa na pogorszenie smaku (gorzknienie) i spadek jędrności owoców w trakcie przechowywania.

WAŻNE: Aplikacji produktu w gospodarstwie dokonuje tylko specjalnie przeszkolony zespół, po obowiązkowym zarejestrowaniu się na stronie: www. uplcropservice.pl

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top